Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 στη Λεμεσό της Κύπρου διεξήχθη η Γενική Συνέλευση της UEMS (UEMS Council ) με υβριδική μορφή, η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας κατά την οποία υπήρχε η δυνατότητα και για δια ζώσης παρουσία.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, υπεγράφη η συμφωνία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τη UEMS η οποία προβλέπει την αναβάθμιση της μοριοδότησης όλων των συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, τα οποία είχαν ως τώρα μοριοδότηση από τον ΠΙΣ. Εφεξής, και μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων τεχνικών ρυθμίσεων, θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΠΙΣ η οποία θα οδηγεί σε διασύνδεση και μοριοδότηση των συνεδρίων από τη UEMS και το EACCME (European Accreditation Council for Continuous Medical Education), με μόρια ECMECs.
Τα μόρια αυτά θα έχουν πλέον διεθνή αναγνώριση καθώς υπάρχει επιπλέον αμοιβαία συμφωνία αναγνώρισης μεταξύ της UEMS και του αντίστοιχου οργανισμού των ΗΠΑ. Η συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας, συζητήσεων, διαπραγματεύσεων και τηλεδιασκέψεων του ΠΙΣ με τη UEMS στα οποία συμμετείχαν το Διεθνές, το Νομικό και το τμήμα Πληροφορικής του ΠΙΣ, με τον συντονισμό και την ιδιαίτερη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΠΙΣ στην UEMS, Δρ Ανδρέα Παπανδρούδη (Head of PhMA Delegation και UEMS Vice President) και κ. Χάρη Κούλα (PhMA Delegate).
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, μέσω ΠΙΣ, γίνεται η δεύτερη μόλις ευρωπαϊκή χώρα με την οποία η UEMS φτάνει σε ανάλογη συμφωνία, ενώ υπάρχουν ήδη αιτήσεις και από άλλες χώρες.
Στο UEMS Council της Λεμεσού συμμετείχαν και υπέγραψαν τη συμφωνία εκ μέρους του ΠΙΣ, ο Πρόεδρος Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Γενικός Γραμματέας Δρ Γεώργιος Ελευθερίου ενώ συμμετείχε και την συνυπέγραψε εκ μέρους της UEMS ο Αντιπρόεδρός της Δρ Ανδρέας Παπανδρούδης. Συμμετείχε επίσης ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ (Delegate) κ. Χάρης Κούλας. Ο Αντιπρόεδρος της UEMS, ο οποίος συνέβαλλε αποφασιστικά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσω και της συμμετοχής του στην Enlarged Executive Committee της UEMS, στη διάρκεια του Council παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής Πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήγαγε η UEMS για τα προβλήματα των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, της οποίας είχε τον συντονισμό από κοινού με τον επίσης Αντιπρόεδρο Dr Marc Hermans (Βέλγιο).
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αναβάθμιση της μεταπτυχιακής και συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης στη χώρα μας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο Υγείας και επιδιώκοντας την υλοποίησή τους.
Εκλογή Κωνσταντίνου Κουτσόπουλου στη θέση του αντιπροέδρου της CEOM
Την Κυριακή, στην ετήσια συνεδρίαση του CEOM άλλος ένας Έλληνας εξελέγη σε τιμητική θέση, αυτήν του αντιπροέδρου, στο προεδρείο του European Council of Medical Orders εκπροσωπώντας τον ΠΙΣ και τη χώρα μας. Πρόκειται για τον Β αντιπρόεδρο ΔΣ του ΠΙΣ, Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο. Εξάλλου, όπως αποφασίστηκε, η επόμενη συνάντηση της CEOM θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.
Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.