Αθήνα 20 Νοεμβρίου 2020
Α.Π.: 7676

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί άμεσα να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμων Ιατρών Εργασίας με προτεραιότητα στα μεγάλα περιφερειακά, πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία COVID- 19. Να ακολουθηθούν διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που προχώρησαν για την πρόσληψη ιατρών που θα στελεχώσουν ΜΕΘ. Σημαντικό είναι να επιλέγονται μόνο ειδικοί Ιατροί Εργασίας, ενώ αντίστοιχα πρέπει να δοθεί άμεσα τέλος στην διαιώνιση μεταβατικών περιόδων ώστε να ασκείται η Ιατρική της Εργασίας όπως κάθε ιατρική ειδικότητα και κατ’ αποκλειστικότητα από ειδικευμένους σε αυτή γιατρούς. Ο ΠΙΣ ζητεί επίσης να ακυρωθεί άμεσα ο ανοιχτός διαγωνισμός του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” και να προκηρυχθεί θέση Ιατρού Εργασίας και να ολοκληρωθεί άμεσα η προκήρυξη.

Το νοσοκομειακό περιβάλλον αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο εργασιακό περιβάλλον με πληθώρα βιολογικών, φυσικών, χημικών και οργανωτικών παραγόντων κινδύνου. Σε αναγνώριση αυτών των παραγόντων κινδύνου έχουν ήδη ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα ειδικότητες υγειονομικών από το 2011 ενώ είναι σε εξέλιξη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου εργασίας όπου έχουν κατατεθεί αιτήματα από τον ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, ΙΣΑ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ, ΕΝΕ, σωματεία νοσοκομείων για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες ειδικότητες υγειονομικών.

Αυτή την περίοδο οι επαγγελματικοί παράγοντες κινδύνου για τους υγειονομικούς συνολικά αλλά και για τους γιατρούς ειδικότερα αυξάνονται λόγω της πανδημίας. Τόσο η έκθεση στον SARS-CoV-2 που αποτελεί επαγγελματικό παράγοντα κινδύνου για τους υγειονομικούς όσο και η υπερεργασία, η ένταση εργασίας, οι πολλές ώρες εργασίας και το επαγγελματικό stress αποτελούν ορισμένες μόνο πλευρές επιδείνωσης της επαγγελματικής έκθεσης των γιατρών και συνολικά των υγειονομικών.

Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον η Ιατρική της Εργασίας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

Αντί όμως για την ουσιαστική αξιοποίηση της ιατρικής επιστήμης και της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας, γίνονται αποσπασματικά και μη οργανωμένα επιλογές γιατρών της ειδικότητας με αμφίβολα κριτήρια. Αποτέλεσμα τέτοιων διαγωνισμών είναι το πρόσφατο παράδειγμα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων όπου επιλεγεί παιδοχειρουργός αντί για ειδικό Ιατρό Εργασίας!

Απαντήστε